Mondelēz International

Společnost Mondelēz International a její výrobní závod v Opavě

Mondelēz International je jedním z největších výrobců cukrovinek a pečených produktů na světě. Zaměstnává 80 tisíc lidí a umožňuje spotřebitelům ve více než 150 zemích světa vychutnávat snacky správným způsobem.

Mezi jeho nejznámější globální značky patří čokolády Milka, Cadbury a Toblerone, sušenky Oreo, LU a belVita (na lokálním trhu známé jako BeBe Dobré ráno) a bonbóny a žvýkačky Halls a Trident. Do portfolia produktů na českém a slovenském trhu dále patří značky Opavia, Brumík, Fidorka, Kolonáda, Miňonky, Tatranky nebo TUC.

Továrna v Opavě, která se může pochlubit bohatou historií, jež sahá až do roku 1840, je v současné době největším a zároveň nejmodernějším výrobním závodem na sušenky a oplatky společnosti Mondelez International v Evropě. Z opavské továrny míří produkty značek Oreo, Milka a belVita do více než 20 evropských zemí i za hranice Evropské Unie.

Továrna disponuje 16 výrobními linkami, z nichž 5 označuje za tzv. linky budoucnosti. Na nich se za jeden den vyrobí neuvěřitelných 10 milionů sušenek Oreo! Továrna je také držitelem mezinárodně uznávané certifikace LEED pro šetrné budovy, které šetří energii, vodu, zdroje, vytvářejí méně odpadu a podporují lidské zdraví. Je např. vybavena úsporným osvětlením
či vytápěním a v rámci opatření citlivých k přírodě a zdrojům zavedla i používání dešťové vody ke splachování toalet. Celý výrobní závod je přitom zařízením s nulovým ukládáním odpadu na skládku.

Obory SŠ a profese

  • Analýza potravin, Aplikovaná chemie, Cukrář, Ekologie a životní prostředí, Ekonomické lyceum, Ekonomika a podnikání, Elektrikář, Elektrikář – silnoproud, Elektromechanik pro zařízení a přístroje, Elektrotechnické a strojně montážní práce, Elektrotechnika, Chemik, Chemik operátor, Informační technologie, Instalatér, Jemný mechanik, Logistické a finanční služby,
  • Mechanik elektrotechnik, Mechanik instalatérských a elektrotechnických zařízení, Mechanik plynových zařízení, Mechanik seřizovač, Mechanik strojů a zařízení, Montér vodovodů a kanalizací a obsluha vodárenských zařízení, Obchodní akademie, Obchodní škola, Obchodník, Operátor skladování, Pekař, Potravinářská výroba, Potravinářské práce, Požární ochrana,  ekonomika dopravy, Průmyslová ekologie, Strojírenské práce, Strojírenství, Strojní mechanik, Technická zařízení budov, Technické lyceum, Technologie potravin, Výrobce potravin.

Zajímavé odkazy: